Seuraa ajankohtaista lumi- ja lumetustilannettamme tältä sivulta

KAUSI 23-24

30.11.

Loka-marraskuu pyrähti tunturissa täysin lumetusten parissa, ja tästä johtuen voimmekin sanoa ennätysaikaisin että lumetuspäiväkirjan päivittäminen tältä kaudelta päättyy! Olemme saaneet nyt lumetettua kaikki lumetuksen piirissä olevat rinteet, ja tulevana viikonloppuna aukeaa siirtymärinne ja takarinne 6. Joululomille odotetaan kaikkien lumetuksen piirissä olevien rinteiden aukeamista jo aukiolevien lisäksi. Avaustavoite SnowParkin yläosalle ja 7. rinteelle on 9.12. Muiden rinteiden osalta odotetaan luonnonlumia tunturiin, ja paljon!

Mukavaa laskukautta, ensi vuonna taas jatketaan lumetuspäiväkirjan parissa!

20.11. 

Taas on viikko tehty lunta, ja hyvältä näyttää! Ministreetin lumetus on saatu valmiiksi, ja sen työstö koneilla on aloitettu tänään maanantaina. 1 rinteen lumetusta jatketaan vielä 1-2 vuorokautta. Lumetuskeli tällä viikolla näyttää todella hyvältä, kun tänä iltana pakkaset kiristyy seuraavaksi pariksi päiväksi. Lumetus käynnissä tällä hetkellä siis rinteissä 1, 6, 7, 18 ja SnowParkin yläosassa. joka on lähes valmis! Pitkästä aikaa saimme myös luonnonlunta tupaan, noin 10 cm peite satoi taivaalta ala-asemalle, yläasemalla reippaasti yli nilkan verran. 

Tulevan viikonlopun avaustavoitteet:

MiniStreet pe 24.11. 

1 rinne la 25.11.

13.11.

Lumetus käynnistettiin uudelleen perjantai-ltana 10.11. pakkasten kiristyttyä. Viikonlopun aikana päästiiin jatkamaa SnowParkin lumetusta, sekä käynnistämään lumetus rinteessä 10 ja 6. Ensimmäiset lumitykit on siis siirretty 6 rinteeseen, joka tarkoittaa takarinteiden lumetuksen käynnistymistä! Tänään päivä on ollut lauha ja tuulinen kehnoon suuntaan 1 rinteen lumetuksen suhteen, joten 1 rinteeen lumetuksen käynnistyminen siirtyy huomiselle. Näin ollen SnowParkin alaosan lumetus saa vielä vähän jatkoaikaa. Seuraavalle viikonlopulle ennustamme, että tällä hetkellä aukiolevien rinteiden lisäksi SnowParkin alaosa aukeaa perjantain iltamäkeen.

8.11.

Lumetus on ollut tauolla lämpimien säiden vuoksi. Seuraavan kerran lumetukseen sopivia kelejä ennusteiden mukaan näyttäisi olevan edessä seuraavana lauantaina, ja tunturissa ollaan lumetusvalmiudessa ennusteen toteutuessa. Seuraavat lumetettavat rinteet ovat SnowPark ja Ministreet, sekä eturinne 1 ja takarinteiltä rinne 6. 

Tulevaa viikonloppua varten rinnekoneenkuljettajat ja parkkitiimi uurastavat eturinteellä. Viikonloppuna avataan eturinteiden ankkurihissi ja rinne numero 2. Eturinteestä tulee löytymään reili- ja pressilinjaa koko rinteen mitalta.

3.11.

Tänään aukeaa rinteet 9 ja 14! Lumimaan sompahissi ja uusi mattohissi kuljettavat ensimmäiset laskettelijat mäkeen. Lumetukset ovat onnistuneet tällä viikolla hyvin, ja tänään aukeaakin jo ensimmäiset rinteet Lumimaassa! 2. rinteen lumetus on saatu valmiiksi tämän viikon aikana, joten ensi viikolla päästään jo työstämään rinnettä kuntoon myös edessä. SnowParkin lumetus on valmis puolivälistä alas. Viikonlopun ja ensi viikon lämpötilat näyttävät tällä hetkellä liian korkeilta, joten tästä päivästä alkaa lumetustauko.

30.10.2023

Viikonlopun jäljiltä rinteillä näyttää oikein hyvältä. Lumimaassa rinne 9. ja 14. (perherinne ja uusi harjoittelurinne) on valmistunut lumetuksen osalta. Lumetusta jatketaan eturinteillä 2. rinteessä, sekä SnowParkin alaosassa. Lumetusolosuhteet ovat olleet hyvät myös Luppovedellä ensilumenladulla, ja lumetus saadaan valmiiksi siellä tänään maanantai-iltana. Lumetuksen valmistumisen jälkeen siihen, että päästäään ladulle menee tyypillisesti muutama päivä. Varmaksi voimme tällä hetkellä sanoa, että viikonloppuna hiihdetään! 

27.10.2023

Lumetusta on päästy jatkamaan suunnitellusti myös tänään! Tämä viikko on ollut kokonaisuudessaan hyvä lumetusviikko, vaikka päivälämpötilat ovat välinnä kirinneet lähelle nollaa pitäen meidätkin jännityksessä. Tällä hetkellä lumetuksessa on ensilumenlatu, Lumimaassa rinne 9, 14 ja 10, sekä eturinteillä rinne 2. Lumimaan rinteillä 9 ja 14 lunta on saatu nyt tehtyä niin paljon, että pystymme avaamaan nämä rinteet viikon kuluttua, perjantaina 3.11. Lumetus jatkuu muilla rinteillä. 

25.10.2023

Lumetuksen olosuhteet kirivät tänään tilanteeseen, jossa päästiin myös ensilumenladun kimppuun. Ensilumenladulla Luppovedellä on lumetettu klo 13 saakka, nyt kolmen tykin voimin.

24.10.2023

Yön napakan pakkasen jälkeen sää lauhtui päivän mittaan, mutta lumetusta on jatkettu kohtuullisen huonosta tuotosta huolimatta. Erot lämpötilassa ovat suuria tunturin huipun ja ala-aseman välillä. Tänä aamuna huipulla oltiin vain hiukan pakkasen puolella, kun alarinteessä mittari näytti -13c. 

23.10.2023

Lumetus käynnistettiin jälleen pakkasen kiristyttyä alkuillasta. 

20.10.2023

Kauden toinen lumetusyö sujui pikkupakkasessa, paras lumentekoikkuna oli aamuyöllä 3 ja 6 välillä. Aamupäivällä sään lauhduttua lumetus keskeytettiin. Ensi viikon alkuun ennusteissa näkyy jälleen hyvää lumentekosäätä. 

19.10.2023

Kauden lumetus käynnistettiin ilta yhdeksän aikaan yhteensä 22 tykin voimalla. Lumetuksessa uusi mattohissin rinne, 9. ja 2. rinne, sekä SnowParkin alaosa. Viikonlopun ennusteet näyttävät siltä, että lumettamaan päästään vain yöaikaan, mutta alkuviikon sää näyttää jo lupaavammalta ympärivuorokautiseen lumentekoon. 

 

KAUSI 22-23 

13.12.2022

Pakkasta piisaa ja lunta sataa. Se tarkoittaa sitä, että uusia rinteitä avautuu taas pian! Eikä enää aikaakaan kun takarinteillä hissi pyörähtää käyntiin! Parhaillaan lumetuksessa ovat SnowParkin yläosa sekä rinteet 1, 6 ja 12. Lumetus aloitetaan tänään myös rinteessä 18. Seuraavaksi valmistuvat rinteet 1 ja 6.

8.12.2022

Lumetus käynnisteltiin uudelleen lauhan ja lumisen jakson jälkeen ja ennusteet näyttävät huippukeliä. Myös luonnonlunta on tullut reilusti viime päivien aikana! Lumetuksessa työn alla ovat takarinne 6 ja 12/4 eli siirtymä sekä edessä ykkösrinne ja SnowPark yläosa. Tällä hetkellä auki ovat rinteet 2, 9, 10 sekä SnowParkin alaosa.

5.12.2022

Lumetus katkaistiin väliaikaisesti kelin lauhtuessa ja luonnonlumen tullessa. Lumetusta jatketaan näillä näkymin loppuviikosta.

3.12.2022

Lumetuksen kannalta hieman lauhemman sääjakson jälkeen kylmeni jälleen ja lumetus takarinteillä on nyt aloitettu. Seuraavana päivänä lumetetaan 6 ja 4 rinteessä ja illalla rinteiden sulkeuduttua käynnistetään lumetus myös rinteessä 1, SnowPark yläosassa ja rintessä numero 12 (siirtymä taakse). SnowParkin alaosa puolestaan on auki, ja sieltä löytyy 12 reiliä ja hyppyri.

26.11.2022

Nyt lasketaan! Laskettelukausi aloitettiin Lumimaan Sompahissin ja eturinteiden ankkurihissin pyörähdettyä käyntiin klo 10. Hisseillä oli jo innokkaimmat laskijat jonossa ennen aukeamista, ja rinteissä oli mukavasti porukkaa koko päivän. Laskukauden avajaisissa auki olivat rinteet 9 ja 2, josta löytyi rinteen sivusta reilejä ja pressejä. 10 rinteen lumetus on 70% valmis ja myös Snow Parkin alaosan lumetus alkaa olla valmis. 1 rinteen lumetus puolestaan käynnistettiin parilla puhallintykillä.

23.11.2022

Sääennuste muuttui yllättäen, ja tänään oli hieman lauhempi lumetuspäivä. 2 rinteessä lumen levitys jatkuu ja lumimäärä SnowParkissa kasvaa tasaisesti. 10 rinteessä on kaikki valmiina lumetuksen aloittamista varten, mutta joudumme vielä odottamaan pakkasen kiristymistä.

22.11.2022

Jippii! Luppoveden latua pääsee nyt hiihtämään 1,6 km matkalta. Rinteillä työskentely jatkuu lauantain laskukauden avajaisia varten ja homma etenee hyvin aikataulussa. Lumimaan 9 rinteen ja pulkkamäen lumen levitys on valmis ja ajopintaa vailla. 2 rinteen alaosan tykit on sammutettu ja lunta on alettu levittämään. Myös nousuladut alkavat olla valmiit lumetuksen osalta. SnowParkin alaosan lumetusta on laajennettu koko matkalle ja huomenna siirrytään lumettamaan jo rinnettä numero 10. Huippua lumetuskeliä luvassa!

21.11.2022

EDIT! Luppoveden latu on avattu tänään jo 500 m osalta ja muutama innokas hiihtäjä onkin käynyt jo ladulla! Huomenna latua aukeaa taas lisää.

Luppoveden ladun lumen levitys on käynnissä ja näyttäisi kovasti siltä, että huomenaamusta latupätkää pääsee hiihtämään Luppovedeltä Pärjänjoentien risteykseen saakka. Rinteillä tamppari on ollut yöllä ajossa ja 9 rinteen lumen levitys on aloitettu. 2 rinteen ja sompahissin nousulahdun lumetus etenee mukavasti, ja tänään aloitetaan myös eturinteiden ankkurihissilinjan lumetus.

19.11.2022

Lumetus on edelleen käynnissä. Luppoveden latu valmistunee lumetuksen osalta huomenna ja 9 rinteen lumetus on käytännössä valmis. Lumetustehoja lisätään eturinteelle ja nousulatujen tykitys aloitetaan. Lumen määrä nousee SnowParkin alaosassa tasaiseen vauhtiin, ja lumetuskaluston määrää SnowParkissa olisi tarkoitus lisätä kun hissilinjat on lumetettu.

17.11.2022

Kolmas päivä lumetusta ja lumetus edistyy mukavasti. Huipulla lauhahko keli hidastuttaa hieman, mutta alhaalla laaksossa lumen tuotto on ollut erinomaista. Illasta ensimmäisiä lumikasoja levitettiin jo tampparilla.

16.11.2022

Yö lumetettiin ja lumetus jatkuu edelleen 2. ja 9. rinteissä sekä SnowParkin alaosassa. Myös Luppoveden ladun lumetus aloitettiin. Päivällä huipulla mitattiin melko lauhaa, -2.6 astetta ja toiveissa on, että pakkanen hieman kiristyisi lumetuksen kannalta optimaalisemmaksi.

15.11.2022

Ennusteen näyttäessä lupaavalta lumetus aloitettiin kello 15 aikaan pakkasen puraistua. Ensimmäisenä lumetusvuorossa ovat eturinne numero 2, perherinne 9 sekä SnowParkin alaosa. Tällä hetkellä näyttäisi, että koko viikolle on luvattu mukavaa pakkassäätä!

8.11.2022

Tykkejä testattiin ja rinteiden lumetus käynnistettiin klo 04:00 yöllä etu- ja perherinteillä lumetuskelin ollessa maltilliset - 4 astetta alhaalla ja - 2 huipulla. Lumetus päättyi kuitenkin lyhyeen sään vaihtuessa nopeasti plussakeleille.

 

LUMETUSTA ISO-SYÖTTEELLÄ KULUNEILLA KAUSILLA

 

2021-2022

Lumetus käynnistyi 19.10.2021 uusilla pillitykeillä, ja laskukausi päästiin starttaamaan tavallista aikaisemmin jo syyslomien jälkeen 29.10. Lauha keli ja vesisateet vaativat kuitenkin veronsa ja rinteet jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan seuraavana viikonloppuna. Luppoveden ensilumen ladulle päästiin hiihtämään 12.11. ja samalla aukesi jälleen perherinne 9. Eturinteillä laskukausi alkoi 20.11. Viimeinen lumetuspäivä oli 10.12.

2020-2021

Lumetus aloitettiin Iso-Syötteellä 16 puhallintykin kalustolla 10.11.2020. Kelit kuitenkin lauhtuivat ja lunta päästiin kunnolla tekemään lisää vasta kuun loppupuolella. Hissi pyörähti kaudelle ensimmäistä kertaa 28.11. Tuolloin avattiin rinne numero 9 ja 12,6 km ensilumen latu. Seuraavana viikonloppuna päästiin jo laskemaan eturinteille. Lumetusurakka lopeteltiin tammikuun puolen välin jälkeen. 

2019-2020

Uusina lisäyksinä lumetuskalustoon saatiin muutama uusi Demaclenco-puhallintykki. Lumetus käynnistyi 27.10.2019 mukavassa -4 c pakkaskelissä. Lumetusta pystyttiin jatkamaan marraskuun 9 päivään saakka, jonka jälkeen lumetuskeleihin tuli lähes kolmen viikon tauko. Luppoveden latu avattiin hiihtäjille 2.11. ja rinteeseen pääsi ensimmäistä kertaa 9.11. Takarinteillä lasketeltiin ensimmäistä kertaa  2.12. 

2018-2019

Lumetus käynnistyi 27.10.2018 noin 4 asteen pakkasessa, kuun viimeisinä päivinä pakkasta oli jo lähemmäs 20 astetta! Sää kuitenkin lauhtui ja seuraavan kerran lumetuksen pariin päästiin 18.11. Kausi avattiin rinteissä 2. ja 9. 1.12.2018. Takarinteitä päästiin lumettamaan 16.12. ja kaikki tarvittava lumi oli tehtynä 18.1.2019.

2017-2018

Tykit vietiin toiveikkaasti asemiin jo 5.10., mutta lumenteko päästiin aloittamaan lopulta 30.10. Muutaman päivän lumetuksen jälkeen pidettiin lauhojen ilmojen vuoksi pitkä tauko ja työ jatkui 21.11. Kausi päästiin aloittamaan 2. ja 9. rinteissä 25.11. Takarinteiden lumetus aloitettiin 4.12. ja lumetusurakka saatiin päätökseensä 19.11. 

2016-2017

Lumetus aloitettiin 4.11.2016 rinteissä 2., 9. ja SnowPark. Ensilumenladun lumetus aloitettiin seuraavana päivänä. Luppoveden latu aukesi hiihtäjille 12.11. ja ensimmäiset rinteet laskettelijoille 19.11. Lumetuksen alkuun saatiin jopa ennätyksellisen hyvä, 10 vuorokauden pakkasjakso, jonka aikana lumetettua saatiin ysi-, kymppi- ja kakkosrinne sekä SnowParkin alaosa. Lisäksi nousulatua lumetettiin yli kaksi kilometriä! Lumetus saatiin päätettyä kauden osalta 4.1.2017

2015-2016

Lumetus aloitettiin rinteissä 2. ja 9. illalla 22.11. Lumetus-säätä kesti vain noin kaksi vuorokautta, mutta sen avulla saatiin tarpeeksi lunta 9. rinteen aukaisuun ja mäkeen päästiin 28.11. Upouudessa rinteessä numero 18 päästiin laskemaan 9.12. Lumetusurakka saatiin kauden osalta päätökseensä 21.1.2016

 

 

Lumetusta

LUMETUKSEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

 

Montako lumetustykkiä teillä on?

- Meillä on syksyllä 2021 tehtyjen lumetusuudistusten jälkeen käytössämme on 38 lumetustykkiä.

 

Milloin voi lumettaa?

- Pakkasta ei periaatteessa voi olla liikaa. Pakkasta pitää olla sen verran, että vesi jäätyy ilmassa. Eli jos vesi on +4 niin pakkasta täytyy olla vähintään -4 astetta.

 

Mikä on hyvä lämpötila lumetukseen?

- -5 asteesta alaspäin alkaa olla aika hyvä, -10 asteessa saadaan tuotettua lunta jo kolminkertainen määrä kuin puolet lämpimämmällä säällä.

 

Onko tuulella vaikutusta lumetuksen kannalta?

- Tuulella on iso vaikutus lumetukseen. Vastatuuleen ei voi lumettaa, sillä muuten tykki peittyisi lumeen hetkessä. Tyynellä kelillä lumi on helpointa saada laskeutumaan haluttuun paikkaan ja kovalla tuulella lumitettu lumi voi leijailla jopa 10km päähän.

 

Kuinka suurella paineella vesi ammutaan?

- Tykistä tulee vettä noin 30 barin paineella ja yksi bar tarkoittaa yhtä ilmakehän painetta.

 

Kuinka kylmää veden tulee olla, jotta lumetus onnistuu?

- Mahdollisimman kylmää. Käytössämme on lumetusveden jäähdystysjärjestelmä, jolloin veden lämpötilaa saadaan tiputettua muutamalla asteella lämpimämmillä keleillä. Kovilla pakkasilla järvivettä ei tarvitse enää jäähdyttää.

 

Kuinka kauan pitää lumettaa, ennen kuin rinteeseen pääsee laskemaan?

- Lumetusaika riippuu monesta tekijästä, mutta karkeasti arvioituna noin viikko. Viikon lumetuksen jälkeen rinne pitää tietysti vielä valmistella tampparilla, ennen kuin se voidaan avata laskutarkoitukseen.

 

Mitä lumetuksessa siis tapahtuu?

- Vesi tulee tykistä ulos lähellä nolla-asteista tai korkeintaan muutaman asteen lämpöisenä ja heti, kun vesi tulee tykistä ulos, se tiivistyy pieniksi lumikristalleiksi ja sataa maahan