Write at least three letters to get search result

Searching for <% search %>...

Result for <% search %>

No results for <% search %>

<% translateTitle(group) %>

No more results

Iso-Syötteen rinteet syksyllä
|2021-09-22

Miljoonainvestoinnilla kohti entistä parempia laskukausia

Iso-Syötteen rinteillä lähes miljoonan investoinnit pidempään laskukauteen 

 

Kesän ja syksyn pyöräsesongin käydessä yhä kuumana Suomen eteläisimmän tunturin rinteillä valmistaudutaan tuleviin kausiin mittavalla hankekokonaisuudella. Lumetus-, valaistus- ja rinnekoneuudistuksien odotetaan takaavan tulevaisuudessa entistä pidemmät laskettelukaudet.  

Hiihtokeskus Iso-Syötteen rinnepäällikkö Mikko Törmälä myhäilee tyytyväisenä. Hänen talvihenkilöstöstä koostamansa tiimi on ahkeroinut rinteillä ja elokuun puolivälissä aloitettu lumetusuudistus etenee aikataulussa. Syyskuun lähestyessä loppuaan ollaan jo pitkälti voiton puolella.  

Saamme 2. ja 9. rinteisiin, sekä SnowParkkiin yhteensä 22 uutta kiinteää lumitykkiä, 46 uutta valaisinpylvästä ja 100 LED-valonheitintä. Rinteisiin ollaan kaivettu ja kaivetaan yhteensä 1,9 kilometriä uutta vesilinjaa ja Luppovedeltä tulee jatkossa yhden sijaan kaksi vedenottoputkea. Lisäksi ilmassa roikkuvat sähkökaapelit korvataan maanalaisilla ja maisema muuttuu entistä kauniimmaksi.  

Kaikki uudet lumitykit ovat lance- eli pillitykkejä. Myös koko aiemmin käytössä ollut puhallintykkikalusto jää käyttöön, ja sitä tullaan hyödyntämään muiden Iso-Syötteen rinteiden lumettamiseen. Kun puhallintykkejä ja niiden vesiletkuja joudutaan siirtelemään rinteillä manuaalisesti, pillitykit seisovat paikallaan. Jokaisessa tykissä on oma lumetuskaivo ja letkut, jolloin niitä ei tarvitse lumetuksen edetessä siirrellä.   

Tykkien kompressorit laitetaan manuaalisesti päälle, jonka jälkeen pumppaamosta päästetään vesi linjastoon ja lunta alkaa tulla, Törmälä selventää. Kaksi pillitykkiä tekee saman lumimäärän kuin yksi puhallintykki, mutta energiaa kuluu vain 40 % aiemmasta.  Myös valaistusuudistus säästää energiaa. LED-valaistus kuluttaa entiseen verrattuna yli 30 % vähemmän sähköä, vaikka valoteho on suurempi. Ledien antama valo on huomattavasti nykyisiä kellertäviä valoja luonnollisempaa.

Lumetusprojekti Iso-Syöte
Hermanni Poijula lumetuskaivon asennuksessa.

 

Uudet rinnekoneet mittaavat lumensyvyyden senttien tarkkuudella 

Kauden alkaessa rinteille saapuu kaksi punaista Pisten Bully-rinnekonetta. 400Park ja Park Pro mallin koneissa on molemmissa Snow Sat-järjestelmä, joka mittaa jatkuvasti käsiteltävän lumen syvyyttä.  

Järjestelmä on avain rinteiden nopeampaan avaamiseen, kun meidän ei tarvitse arvailla lumipatjan syvyyttä, Törmälä kertoo. Yhdessä uusien pillitykkien ja vanhojen puhallintykkien kanssa pystymme nyt tekemään kauden avaamista varten minimimäärän lunta ja näin ollen avaaman aiemmin. Lumetusta jatketaan sitten optimaalisissa olosuhteissa, jolloin säästetään energiaa ja parannetaan tehokkuutta.  

Molemmissa rinnekoneissa on myös ajonhallintaohjelma, jonka avulla päästään seuraamaan rinnekoneiden ajoreittejä, nopeutta, polttoaineen kulutusta, huoltotilannetta ja kuljettajien ajotapaa. Kaikilla näillä on suuri vaikutus tehokkuuteen ja energiankulutukseen. Kokonaisuutta kehittämällä rinteiden huoltoa voidaan viedä entistä tehokkaampaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan.  

Iso-Syötteen laskettelukausi alkaa säiden salliessa, yleensä marraskuun puolivälissä ja kestää vappuun. Talven 2021-2022 kausikortit tulevat ennakkomyyntiin verkkosivuille www.isosyote.fi 1.-3.10. Pääset suoraa verkkokauppaan painamalla tästä.

 

Osta kausikortti