Write at least three letters to get search result

Searching for <% search %>...

Result for <% search %>

No results for <% search %>

<% translateTitle(group) %>

No more results

Mika Poutala viettämässä lomaa perheensä kanssa Iso-Syötteen maisemissa.
|2022-01-12

Olympiaurheilija Mika Poutalan vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Jopa 74 % suomalaisista kutsuu talvilomaa edelleen hiihtolomaksi. Hiihtoloma otettiin käyttöön vuonna 1933 tarkoituksenaan tarjota koululaisille tilaisuus keskittyä urheiluun ja harrastamiseen. Aikojen saatossa hiihtoloman merkitys on muuttunut, ja hiihtoloman virallinenkin nimitys on muutettu talvilomaksi jo 1970-luvulla. IROResearch Oy:n joulukuussa 2021 tekemän tutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä suomalaisesta kuitenkin puhuu edelleen hiihtolomasta.

Kysyimme hiljattain lomaa perheensä kanssa Iso-Syötteellä viettäneen olympiaurheilija Mika Poutalan ajatuksia hiihtolomasta.

”Lapsuuteni hiihtolomista on jäänyt mieleen yhdessä rinteessä vietetty aika äitini ja isoveljeni kanssa.  Vaikka yksinhuoltajaäidin resurssit olivat rajalliset, laskureissuissa käytiin aina pari- kolme kertaa talvessa."

Suuntana olivat lähellä sijainneet Etelä-Suomen hiihtokeskukset, joissa Poutala aloitti laskettelun suksilla. Nykyisin alla on useimmiten lauta. Vaikka ammattiurheilijan uran aikana laskeminen oli harvinaisempaa, tuli Poutalalla silti käytyä rinteessä aina vähintään kilpailukauden päätyttyä keväisin.

Nykyisin Poutalan parhaita laskukavereita ovat omat pojat Eliel, 10, ja Manuel, 7, jotka otettiin heti pienestä pitäen mäkeen mukaan. Tytär Mariel, 1, keskittyy tänä talvena vielä lähinnä pulkkailuun.

Mika Poutala hotellihuoneen parvekkeella aamukahvilla.
Mika Poutala hotellihuoneen parvekkeella aamukahvilla

Sanni-vaimon ja lasten kanssa lomaillessa perheelle on tärkeintä yhdessä tekeminen ja monipuoliset aktiviteetit.

”Hiihtolomalla laskettelu on ykkösjuttu, mutta haluamme myös yhteisiä uusia elämyksiä ja kokemuksia. Iso-Syötteellä kokeilimme Elielin kanssa talvipyöräilyä fatbikeilla. Luminen kansallispuisto pyörän selästä oli hieno kokemus, joka jää varmasti mieleen. Koko perheenä seikkailimme Teerivaaran huipulle ja vaikka matkateko porukalla oli välillä hikistä, yhdessä saavutettu vaaran huiputus palkitsi meidät kaikki ruhtinaallisesti."

Manuel(vas.), Eliel, Sanni ja Mariel Poutala Teerivaaran kierroksella.
Manuel(vas.), Eliel, Sanni ja Mariel Poutala Teerivaaran kierroksella

Nykyään loman onnistumiseen lasten kanssa vaikuttaa suuresti myös tekemisen helppous ja käytännöllisyys. Iso-Syötteellä perhettä viehätti palveluiden läheisyys.

”Majoituimme rinteiden alla sijaitsevassa KIDE Hotellissa, josta oli todella helppo singahtaa mäkeen, vaikka vain lyhyeksikin aikaa. Kahden hotellihuoneen yhdistelmä toimi meille loistavasti, sillä saimme viettää porukalla aikaa, toisaalta pystyimme antamaan lapsille ja aikuisille omaakin tilaa."

Rinteiden lisäksi myös muut aktiviteetit ja palvelut, kuten vaellus- ja talvipyöräreitit, sekä hiihtoladut lähtevät Iso-Syötteellä aivan KIDE hotellin vierestä. Loistavaksi plussaksi Poutala mainitsee myös disco-elämän puuttumisen, sillä kaikkialle saattoi mennä hyvillä mielin lasten kanssa, eikä afterski-meininki häirinnyt viikonloppunakaan.

Eliel Poutala kokeilemassa talvipyöräilyä.
Eliel Poutala kokeilemassa talvipyöräilyä

Mika Poutalan top 3 vinkit hiihtolomalle:

1. Valitkaa hiihtolomakohde teille tärkeimmän aktiviteetin perusteella, mutta kokeilkaa myös jotain uutta! Haastakaa itsenne ja perheenne, menkää hiihtokouluun, kokeilkaa lumikenkäilyä, tehkää patikkaretki tai käykää moottorikelkka-ajelulla. Uuden kokeileminen palkitsee ja tekee lomasta erityisen mieleenpainuvan.

2. Valitkaa hotellimajoitus mökin sijaan. Valmiiksi katettu aamiaispöytä ja iltaisin lämmin sauna ovat todellista luksusta lomalla. Iso-Syötteellä KIDE Hotelllin sijaintia ei lapsiperheenä lomaillessa voita mikään, kun auton pakkailun ja siirtymien hikoilun voi unohtaa ja lasten kanssa on rinteillä- tai takaisin tauolla muutamassa minuutissa.

3. Lasten kanssa lomaillessa muistakaa kärsivällisyys. Yhdessä vietetty aika, uudet kokemukset ja seikkailut ovat loman suola, mutta vaativat välillä myös yhteistä tsemppihenkeä. Aina kaikkea ei tarvitse tehdä riemusta kiljuen, mutta toisia kannustamalla saadaan lopulta yhteinen voittajafiilis!