Write at least three letters to get search result

Searching for <% search %>...

Result for <% search %>

No results for <% search %>

<% translateTitle(group) %>

No more results

Marjoja mättäältä
|2021-07-27

Ruskamatka Iso-Syötteelle

Iso-Syötteen lumoava syksy

 

Sateen ropinaa metsäpoluilla ja pisaroiden piirtämiä viiruja ikkunassa. Pehmeitä kaulahuiveja, vaaleansinistä taivasta heijastavia vesilammikoita, pehmeää auringonvaloa, värikkäitä puunlatvoja ja syysluonnon tuoksua. Syksy on kaunis, mutta sen väriloisto kestää vain hetken. Kun ruskan ensihenkäykset maalaavat lehdet ja aluskasvuston, on aikaa vain muutamia viikkoja, ennen kuin syksyn upein väriloisto on jo ohitse. Mutta kuten vanha sanonta kuuluu, kaikki hyvä päättyy aikanaan ja todellinen taika piilee asioissa, joista saamme nauttia vain hetken.

Seikkailut odottavat vain muutaman polkaisun päässä

Syksy on myös pyöräilyn kulta-aikaa. Reitit pysyvät hyvässä kunnossa yleensä pitkälle syksyyn ja niiden varrella riittää nähtävää useammallekin kierrokselle. Ruskan ansiosta vanhat ja tututkin maisemat näyttävät ihan uusilta ja luonnosta nauttii ihan eri tavalla tietäessään, että pian kanervikkoa ja metsämättäitä peittää valkea lumipeite. 

Iso-Syötteellä ruska on upeimmillaan yleensä syys-lokakuussa, jolloin alueelle kannattaakin suunnata esimerkiksi pidennetyn viikonlopun merkeissä. Monien pyöräilijöiden suosikkireitti Syötteen kierros on parhaimmillaan paitsi keskikesällä, jolloin suopursut tanssivat tuulessa, myös ruska-aikaan, jolloin Pytkyharjulta avautuva harjumaisema on kauneimmillaan. Kellarilammen laavuille kannattaa pysähtyä lämpimille termoskahveille ja makkaranpaistoon, jonka lomassa on helppo ihastella tumman veden pinnasta heijastuvien ruskapuiden loistoa. Eikä kaikkea pyöräilyä tarvitse jättää pelkästään polkujen varaan, sillä myös Iso-Syöte Bike Park pitää ovensa avoinna läpi syyskuun perjantaista sunnuntaihin ja lokakuussa la-su sekä syyslomaviikot keskiviikosta sunnuntaihin, mikäli keliolosuhteet niin sallivat.

Aktiivipäivän jälkeen on tärkeää rentoutua

Pyöräilyn jälkeen on mukava rentoutua huopiin kääriytyen ja lämmintä kaakaota hörppien KIDE Hotellin aulassa sijaitsevan ravintola Tovaglian terassille. Terassilta avautuu upea näköala Luppovedelle sekä sen takaiseen metsään, jonka edustalta usein bongaileekin esimerkiksi poroja! Iltakävelylle kannattaa suunnata esimerkiksi Iso-Syötteen huipullakin kulkevan Huippupolun (1km pituinen rengasreitti) suuntaan, jossa ruskan kauneus alkaa jalkojenjuuresta ja jatkuu kauas silmänkantamattomiin. Myös 4,5km pituinen Teerivaarankierros on loistava lyhyempi päiväreitti, vaikkakin hieman vaativa joidenkin jyrkempien osuuksiensa ansiosta.

Syksyinen Iso-Syöte on täydellinen matkakohde niin etätöiden puurtajalle, pariskunnalle kuin perheellekin. Myös lemmikkieläimet ovat enemmän kuin tervetulleita paitsi KIDE-Hotelliin, myös useimpiin alueen ravintoloihin sekä tietysti mukaan pyörä- ja metsäretkille.