Write at least three letters to get search result

Searching for <% search %>...

Result for <% search %>

No results for <% search %>

<% translateTitle(group) %>

No more results

Syötteen ruska
|2021-07-27

Ruskan väriloistoa Iso-Syötteellä

Iso-Syötteen lumoava syksy ja ruska-aika

 

Sateen ropinaa metsäpoluilla ja pisaroiden piirtämiä viiruja ikkunoissa. Pehmeitä kaulahuiveja, vaaleansinistä taivasta heijastavia vesilammikoita, pehmeää auringonvaloa, värikkäitä puunlatvoja sekä syysluonnon tuoksua. Syksy on kaunis, mutta sen väriloisto kestää vain hetken. Kun ruskan ensihenkäykset maalaavat lehdet ja aluskasvuston, on aikaa vain muutamia viikkoja, ennen kuin syksyn upein väriloisto on jo ohitse. Mutta kuten vanha sanonta kuuluu, kaikki hyvä päättyy aikanaan ja todellinen taika piilee asioissa, joista saamme nauttia vain hetken.

 

Seikkailut odottavat vain muutaman polkaisun päässä

 

Syksy on pyöräilyn kulta-aikaa. Reitit pysyvät hyvässä kunnossa pitkälle syksyyn saakka ja niiden varrella riittää ihasteltavaa useammallekin kierrokselle. Ruskan myötä tututkin maisemat näyttävät aivan uusilta, ja luonnosta nauttii ihan eri tavalla tietäessään, että pian kanervikkoa ja metsämättäitä peittää valkea lumipeite. 

Iso-Syötteellä ruska on upeimmillaan yleensä syys-lokakuussa, jolloin alueelle kannattaakin suunnata ihailemaan tunturissa leiskuvaa punertavaa maaruskaa, keltakultaisten lehtipuiden kirjoa sekä kansallispuiston värikkäitä suoalueita. Monien pyöräilijöiden suosikkireitti Syötteen kierros on parhaimmillaan paitsi keskikesällä, jolloin suopursut tanssivat tuulessa, myös ruska-aikaan, jolloin Pytkynharjulta avautuva harjumaisema on kauneimmillaan. Kellarilammen ja Lauttalammen tunnelmallisille laavuille kannattaa pysähtyä lämpimille termoskahveille sekä makkaranpaistoon, jonka lomassa voi ihastella veden pinnasta heijastuvien ruskapuiden loistoa. Eikä kaikkea pyöräilyä tarvitse jättää pelkästään polkujen varaan, sillä myös Iso-Syöte Bike Parkin hissi pyörii läpi syyskuun perjantaista sunnuntaihin sekä lokakuussa viikonloppuisin.

 

Iso-Syöte on kaunis ruskakohde pyöräilijöille

 

Aktiivisen päivän jälkeen on ihanaa rentoutua

 

Pyöräilyn jälkeen on mukava rentoutua huopiin kääriytyen ja lämmintä kaakaota hörppien KIDE Hotellin aulassa sijaitsevan ravintola Bistorian terassille. Terassilta avautuu upea näköala Luppovedelle sekä sen takaiseen metsään, jonka edustalta voikin usein bongata poroja. Iltakävelylle kannattaa suunnata Iso-Syötteen huipulla kulkevalle noin kilometrin mittaiselle, rengasreittinä kulkevalle Huipun polulle, jossa ruskan kauneus alkaa aina jalkojen juuresta ja jatkuu kauas silmänkantamattomiin. Myös 4,5 km pituinen Teerivaarankierros on loistava lyhyempi päiväreitti, jonka lähtöpisteelle pääsee helposti Iso-Syötteen ytimestä kävellen.

Syksyinen Iso-Syöte on täydellinen matkakohde niin etätöiden puurtajalle, pariskunnalle kuin perheellekin. Myös lemmikkieläimet ovat enemmän kuin tervetulleita paitsi KIDE-Hotelliin, myös useimpiin alueen ravintoloihin sekä tietysti mukaan pyörä- ja metsäretkille.