Write at least three letters to get search result

Searching for <% search %>...

Result for <% search %>

No results for <% search %>

<% translateTitle(group) %>

No more results

Nuoret laskettelemassa Iso-Syöttellä
|2022-04-12

Sadalle nuorelle viikoittainen harrastus Hiihtokeskus Iso-Syötteen ja Pudasjärven kaupungin yhteishankkeella

Hiihtokeskus Iso-Syöte on ollut kevään ajan mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Harrastamisen Suomen malli -hankkeessa yhteistyössä Pudasjärven hirsikampuksen kanssa. Kampuslaskijoiksi nimetty hanke on saanut loistavan vastaanoton koululaisilta.

 

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka on käynnissä nyt ensimmäistä lukuvuotta. Hankkeen päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa harrastus koulupäivän yhteydessä. Tarkoitus on tarjota mahdollisimman pitkäkestoinen, lasten itse toivoma harrastus. Keväällä 2021 tehdyssä kyselyssä laskettelu nousi selvästi esiin toivottuna lajina erityisesti hieman vanhempien lasten keskuudessa.

 

Harrastamisen Pudasjärven mallissa nuoret ovat päässeet vuoden alusta Iso-Syötteelle iltamäkeen laskettelemaan joka keskiviikko. Pudasjärveläiset nuoret nimesivät Pudasjärven hankeosion Kampuslaskijoiksi. Kampuslaskijoiden yhteyshenkilönä toimiva Pudasjärven hirsikampuksen apulaisrehtori Simo Silander iloitsee hankkeen tuloksista:

 

”Nuoret ottivat uuden harrastusmahdollisuuden iloisena vastaan ja mukaan ilmoittautuneita on yhteensä noin 140. Jokaisena keskiviikkona rinteessä on käynyt 80-100 innokasta laskettelijaa. Meillä on ollut haastetta keksiä yläkouluikäisille innostavaa harrastusta. Tälle on selvästi ollut tilausta. Olemme saaneet runsaasti myönteistä palautetta niin oppilailta, kuin huoltajilta. Tämä on huippukerho, joka tarjoaa oppilaille kavereita, ulkoilua ja liikuntaa.”
 

Nuorten kanssa rinteessä mukana on ollut opettajien ja koulunkäynninohjaajien lisäksi oppilaiden vanhempia. Hanke on tarjonnut nuorille lasketteluvälineiden, hissilippujen ja hiihtokoulun lisäksi kyydit ja eväät harrastuspäivinä.  

 

Hiihtokeskus Iso-Syötteellä hanketta koordinoiva Mikko Terentjeff on tähänastisiin tuloksiin tyytyväinen:

 

Meille tärkeintä on ollut saada paikalliset nuoret ulos liikkeelle ja hauskanpitoon rinteeseen. Hissien aukioloaikoja pidennettiin keskiviikkoisin muutamalla tunnilla, jotta iltamäki Kurenalta onnistuisi järjestää. On ollut todella mukava huomata, miten hyvä osanotto laskettelupäiviin on tullut ja ennen kaikkea miten hyvin nuoret ovat viihtyneet rinteessä!”

 

Hankkeelle kaavaillaan jatkoa myös kevään jälkeen. Laskettelukelien tullessa päätökseen vappuna, mietitään Iso-Syötteellä ja Hirsikampuksella nyt yhteistyössä sulanmaan aktiviteettien järjestämistä, jotta koululaisten harrastustoimintaan ei suotta tulisi katkoa.

 

Iso-Syötteellä nuoret laskettelevat keskiviikkoiltaisin
Iso-Syötteen rinteet ovat keränneet nuoria harrastamaan keskiviikkoiltaisin koko kauden ajan. Kuva: Jari Kangasniemi
 

Iso-Syötteellä kannustetaan lapsia ja nuoria mäkeen monin keinoin

 

Kampuslaskijat ei ole Iso-Syötteen ainoa, eikä ensimmäinen ponnistus lasten ja nuorten kannustamiseksi rinteeseen. Hiihtokeskuksessa on tehty töitä harrastamisen kynnyksen madaltamiseksi jo vuosia. Operatiivinen johtaja, Mikko Terentjeff, kertoo lisää:
 

”Olemme tarjonneet tällä kaudella kolmatta vuotta peräkkäin paikallisille ja koko Oulun talousalueen ekaluokkalaisille ilmaista kokeilupäivää, jossa lapset saavat hissilipun ja välineiden lisäksi turvallisen aloituksen lajin pariin hiihdonopettajan johdolla.”


Tällä kaudella 1. luokkalaisten kokeilupäiviä on järjestetty yhteensä kuusi, ja ilmaisen tutustumisen on hyödyntänyt useampi sata osallistujaa. Näiden lisäksi keskuksessa on toiminut jo lähes kymmenen vuotta Iso-Syöte Airforce -laskutalli, jonka ideana on tutustuttaa rinteissä viihtyvät lapset ja nuoret toisiinsa yhteisten aktiviteettien avulla. Terentjeff avaa ideologiaa laskutallin takana:

 

”Monen lapsen ja nuoren on helpompi jäädä sisälle pelaamaan, jos laskuseuraa ei ole rinteillä odottamassa. Laskettelu on muutenkin sosiaalinen harrastus, päivän tai kaksi kaudessa voi hyvin laskea itsekseen, mutta jos harrastaa vaikkapa joka viikonloppu talven ajan, on rinteessä tuplasti hauskempaa, kun on seuraa! ”

 

Lue lisää 1. luokkalaisten ilmaisista laskupäivistä.

 

Lue lisää Iso-Syöte Airforcesta.